Emlékműavatás Mezőcsokonyán

2023 május 25-én megható átadási ünnepségre került sor Mezőcsokonyán. Az 1944 júliusában Mezőcsokonya és Hetes határában a német Luftwaffe által lelőtt brit RAF repülőgép szerencsétlenül járt 8 fős legénységének állítottunk emlékművet. A 6 brit és egy kanadai mellett egy francia katona, Marcel Tilmont teljesített szolgálatot. Marcel Tilmont az egyedüli francia katona, aki Magyarországon lelte halálát harci cselekmény következtében.

A szerencsétlenül járt repülőgép roncsai utáni kutatást Nagy Gábor és Derner Tamás repülési szakemberek végezték, ők és Hubert Warsmann kutatták fel a gép személyzetének leszármazottjait is.

A kutatók már 2019-ben beszámoltak kutatási eredményeikről a Francia Intézetben, és ekkor merült fel a gondolat, hogy készüljön emlékmű a gép legénységének tiszteletére. A francia nagykövetség kezdeményezésére Mezőcsokonya község önkormányzata és a község fejlesztésére felállított alapítvány közösen kezdte meg a munkát.

Az emlékmű a község, a Francia Védelmi Minisztérium, a Francia Emlékezet közös finanszírozásában valósult meg, amelyhez a későbbiekben csatlakozott támogatóként az Airbus Helicopters Hungary Kft. is.

2022 szeptemberétől kapcsolódott be az emlékmű létrehozásába egyesületünk és a Souvenir Français magyar megbízottjaként én (egyesületünk elnöke), aki az átadási ünnepséget levezettem.

Bellér Péter polgármester üdvözlő szavai után, Claire Legras nagykövet asszony avató beszédét követően Sudárné Balázs Katalin, a Mezőcsokonya Fejlesztéséért Alapítvány elnöke, Nagy Gábor repülés-kutató beszéltek az emlékmű létesítésének körülményeiről. Az ünnepség megható momentumaként a repülőgép parancsnoka, Bird kapitánynak a dédunokája mondta el gondolatait.

Az eseményen részt vett Cécile Pozzo di Borgo asszony az SMLH képviseletében, a HM magasrangú képviselői, a térség országgyűlési, megyei és községi képviselői. Tiszteletét tette a kanadai nagykövetség diplomatája és a francia nagykövetség mellett működő védelmi attaché, Loechleiter ezredes és munkatársai.

Az elhunyt legénység két tagjának rokonai szintén részt vettek az avatáson.

Vezetőségünk tagjainak többsége is a helyszínen volt.

Május 24-én nagykövet asszony ebédet adott Mme Cécile Pozzo di Borgo tiszteletére, melyre több egyesületi tagunk is hivatalos volt, majd még aznap este egy a Rezidencián tartott fogadás keretében Cécile Pozzo di Borgo asszony találkozott az egyesület vezetőségével és néhány tagjával.

A mezőcsokonyai avatás után Cécile Pozzo di Borgo asszonnyal és Loechleiter védelmi attachéval, valamint munkatársaival Balatonboglárra mentünk, ahol dr. Müller Viktória kurátor vezetésével megtekintettük a franci menekültek emlékére átadott emlékszobát. A küldöttségünket Mészáros Miklós polgármester úr fogadta.

Boros István

elnök

Devoir de mémoire en Hongrie

Le 25 mai s’est déroulée une émouvante cérémonie dans la commune de Mezőcsokonya : l’inauguration d’une stèle commémorative, sur les lieux où un avion de la Royal Air Force fut abattu par la DCA allemande en juillet 1944. A bord se trouvaient sept hommes, de nationalité britannique et canadienne, ainsi que l’aviateur Marcel Tilmont, le seul Français mort en Hongrie pendant la seconde guerre mondiale.

Les restes de l’avion ayant pu être retrouvés, le président de la Section Hongroise István Boros, qui est en même temps le Délégué général du Souvenir français en Hongrie, s’est attaché à partir de septembre 2022 à conduire les travaux en vue de la réalisation du monument. Il a bénéficié du soutien financier du Souvenir français, du ministère des Armées et de la filiale hongroise d’Airbus Helicopters.

La cérémonie, présidée par l’ambassadeur de France, Claire Legras, le maire de Mezőcsokonya et István Boros, s’est déroulée en présence des descendants du pilote britannique, de représentants hongrois des ministères de la Défense et des Affaires étrangères, d’élus locaux, des chercheurs ayant mené les travaux historiques, de la presse. La SMLH était représentée par Cécile Pozzo di Borgo, administratrice chargée des sections de l’étranger, ainsi que de plusieurs membres du bureau de l’association hongroise.

Il convient de noter que la Section Hongroise de SMLH a intégré dans sa structure la mission du Souvenir Français, dans le cadre un accord de coopération préservant l’autonomie de celui-ci.

Mme Pozzo di Borgo a également visité, en compagnie de l’attaché de défense de l’ambassade, le musée de Balatonboglár où se trouve la salle commémorative des 1200 soldats français évadés des camps nazis et réfugiés en Hongrie entre 1942 et 1944. Accueillie par le maire de la commune et guidée par le conservateur Mme Viktória Müller, professeur de français dans le lycée d’une commune voisine, elle a ainsi salué une autre initiative pilotée par le président de la section hongroise de la SMLH, qui avait procédé à l’inauguration de la salle en mars 2022 (voir le n° 246 de La Cohorte).

A l’occasion de la visite de Mme Pozzo di Borgo en Hongrie, l’ambassadeur de France a offert un déjeuner avec les membres de l’association mixte, qui comprend également des  décorés de l’Ordre national du Mérite et des Palmes académiques. Avec 45 sociétaires, cette section contribue, par des actions culturelles et des conférences, au développement des relations franco-hongroises, avec une attention particulière envers les jeunes, comme l’a illustré sa participation aux Olympiades de la Jeunesse.

István Boros

Président de la Section