Poros András és Zsámboki Marcell előadása a francia és magyar nyelv oktatásának helyzetéről a két országban

Ismét sok új, és akár egyesületünk francia-magyar kapcsolatokat előmozdító tevékenysége szempontjából hasznos információt hallottunk május 22-én délután, a Pavillon de Paris-ban. Először Poros András, a Franciatanárok Magyarországi Egyesületének elnöke mutatta be a francia nyelv oktatásának jelenlegi helyzetét Magyarországon, majd Zsámboki Marcell István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Nemzetközi Magyar Nyelvi Képzésekért és Oktatásért Felelős Főosztály főosztályvezetője tartott előadást a magyar nyelv franciaországi oktatásáról. Az előadást megelőző zivatar biztos sokakat eltántorított részvételi szándékától, ezért a két előadás kivetített anyagát megosztjuk az alábbi linkeken:

Poros András előadása

Zsámboki Marcell István előadása

Az előadásokat megtisztelte Pascale Adreani nagykövet asszony is jelenlétével. Poros András tanár úr saját magát tolmácsolta rendkívül gördülékenyen, míg Zsámboki Marcell előadását Fáber András tagtársunk fordította, akinek ezúttal is köszönjük közreműködését.

Zsámboki Marcell prezentációjában komoly hangsúlyt helyezett arra, hogy a magyar nyelv és kultúra külföldi oktatásában Franciaország előkelő helyet foglal el a négy fogadó intézményével és az ezekben működő hat vendégoktatóval.

Poros András előadásából kiderült, hogy a tanult idegen nyelvek között vitathatatlanul első helyre került angol mögött, a németet követve harmadik helyen lévő franciát tanuló diákok, középiskolások többsége az idegen nyelv tanulása mellett komolyan érdeklődik az ország kultúrája iránt is. Erről tanúskodnak az alábbi linkeken megnézhető, középiskolások által készített díjnyertes alkotások:

Un Français en Hongrie – A váci Piarista Gimnázium tanulóinak 2. helyezést elért filmje a Que viennent-ils faire, ces francophones en Hongrie? videopályázaton.

Les Intrépides – A miskolci Avasi Gimnázium tanulóinak díjnyertes alkotása a Pourquoi le français ? videopályázaton.

Ca fait du bien – Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola tanulóinak díjnyertes pályázata a Pourquoi le français ? videopályázaton.

További díjnyertes alkotásokat is találnak a Franciatanárok Magyarországi Egyesületének honlapján.